Op mijn werk geef ik me altijd voor de volle 80%!

Passie kun je niet uitzetten, wel harder of zachter

Hiermee kopte de coachingskalender ‘Scheur je los in 2018’1 onlangs. Passie in je werk was hier het onderwerp – gebaseerd op het werk van Esther de Haan en Eva Beerends2.

Er zijn steeds meer professionals in steeds meer organisaties die aangeven dat ze hun passie niet kwijt kunnen, “omdat hun professionele drive botst met het systeem”. Op de kalender gaf men daar enkele tot de verbeelding sprekende voorbeelden bij uit de zorg, zoals een wijkteam dat cliënten heeft die niet aan de criteria voldoen maar wel zorg nodig hebben. Als zoon van een hoogbejaarde vader (binnenkort 91 jaar) ken ik deze voorbeelden maar al te goed. Dit probleem beperkt zich m.i. echter niet tot de zorg: de overkoepelende organisatie en -systemen sluiten vaker niet aan bij de passie van professionals. “De organisatie kost me vooral energie, het werken met cliënten/klanten/gasten/patiënten/studenten/etc. geeft me energie” is een veelgehoorde klacht.

Veel mensen kiezen er dan voor hun passie dan maar ‘uit te zetten’. Volgens De Haan en Beerends is dat een heilloze weg: je gaat niet alleen werken zonder drive, maar je loopt ook nog eens een verhoogde kans op burn-out!

Wat kun je dan doen om, ondanks allerlei beperkingen die je ervaart, toch vanuit je passie blijven werken? Letterlijk zegt de coachingskalender daar: “door de volumeknop te leren hanteren. Door er waar mogelijk vol voor te gaan, en door – in het belang van je eigen duurzame inzetbaarheid – je passie op andere momenten te temperen als je vastloopt in de realiteit.”

En dan komt misschien wel het meest essentiële: blijf in gesprek over wat echt belangrijk voor je is. Dus waar je de volumeknop vol op open wilt zetten, en waar je wilt/kunt temperen. Maar ga ook na waar je zelf kunt bijdragen aan het wegnemen van belemmeringen. En wie in de organisatie je daarbij kan steunen.

Typisch onderwerpen waar je tijdens een retraite mee bezig zult zijn – zéker als die retraite georganiseerd is door ‘In De Vertraging’!

Afbeeldingsresultaat voor passie in je werk

1Aty Broers, Scheur je los – coachingskalender 2018 – Amsterdam: Boom Nelissen, 2018
2Esther de Haan en Eva Beerends, Organisatieontwikkeling met Theory U. Hoe komen we de bocht door? Amsterdam: Boom Nelissen, 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: