Is september het nieuwe januari?

Waarom het een goed idee is om begin januari een paar dagen (extra) vrij te nemen

Wieteke van Zeil’s betoog in de nazomer van 2017 in De Volkskrant dat september eigenlijk een veel beter moment is voor goede voornemens dan januari blijkt niet op zichzelf te staan: ook dit jaar duikt de slogan “september: het nieuwe januari” vaak op.

Maar waarom kan het niet allebei?

Zoals bekend hebben zomer en winter heel verschillende kwaliteiten.

’s Zomers wordt in de natuur de energie van licht en warmte opgeslagen, bijv. in vruchten. Die pluk je aan het eind, in de oogstmaand en daarmee kunnen wij ons voeden. De krachtige, zonnige en lichte energie van de zomer slaat ook in ons mensen op, vaak zijn we nog extra opgeladen door rust/vakantie. Logisch dat we in september klaar staan om letterlijk en figuurlijk die vruchten te plukken: we staan vaak bol van goede ideeën, we voelen de energie om die ook in daden om te zetten. Je staat open voor je omgeving. Een uitgelezen moment om jezelf nieuwe dingen voor te nemen.

’s Winters gaan alle krachten van de natuur naar binnen. Licht en warmte nemen af, de krachten nemen af.  Het leven trekt zich uit de periferie terug tot in de kern. Dit is van wezenlijk belang om te overleven. Flora en fauna zijn meer op zichzelf aangewezen.
Wij mensen voelen dat ook: een verminderde energie, we krijgen het niet meer van buiten, de zon staat laag aan de hemel en geeft ons weinig licht op een dag. We zijn nu op onszelf aangewezen. De feestdagen kunnen een hulp zijn om deze donkere koude dagen goed door te komen. We vieren samen met anderen de feestdagen – via (religieuze) rituelen, eten en drinken met familie/vrienden etc. Als je van daaruit probeert tot goede voornemens te komen heeft Van Zeil gelijk: dan is januari een ongeschikt moment.
Als je echter meer gebruik maakt van de kwaliteit van de winter kan dat tot heel andere voornemens leiden dan na de zomer. De rust, die tot bezinning uitnodigt. Letterlijk en figuurlijk even stilstaan. Tot de kern komen. Een deels eenzame weg. Maar beter wellicht dan die diepe leegte die je kunt ervaren na de feestdagen in januari: december was gezellig….. maar wat nu?

De voornemens van september gaan vaak over wat je allemaal wel niet wilt/kunt doen, die van januari zouden zich moeten beperken tot dat wat écht prioriteit moet hebben. Vanuit je kern.

Veel mensen hebben – al dan niet verplicht – tussen kerst en oud-en-nieuw vrij. Gun jezelf echter begin januari een paar dagen om tot jezelf te komen na de roller coaster van de feestdagen.
Wij van In De Vertraging faciliteren graag jouw rust en bezinning in onze winterretraite. Om vanuit je kern het nieuwe jaar in te gaan. Meer weten? Kijk op https://indevertraging.com/winterretraite-2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: