Stress is gezond – als je maar voldoende rust neemt!

of: retraites als oefening in ‘lummelen’

De hype rondom het verschijnen van het boek ‘Gek Op Stress – maar niet altijd’ en het eerste #stresstival begin december is zo’n beetje voorbij. De boodschap van de auteurs Suzan Kuijsten en Carolien Hamming is echter wel blijven hangen: stop met het labelen van stress als iets (louter) negatiefs: stress is goed, gezond en noodzakelijk ‘om te blijven gaan’.

Dat stress dezer dagen tot zoveel gezondheidsklachten en ziekteverzuim leidt ligt niet aan de stress zelf of de hoeveelheid stressmomenten, maar aan het feit dat we tussen de stressmomenten door onvoldoende rust nemen.

Deze boodschap triggerde me om het boek te gaan lezen.

Het blijkt dat de boodschap van Kuisten en Hamming zorgvuldig onderbouwd is met wetenschappelijk onderzoek en ervaringen in vele branches: van topsport tot relatietherapie. Volgens hen houden we er (bijna) allemaal een #uitputtende levensstijl op na die de stress gevaarlijk maakt: ‘we maken ons doorgaans drukker over de batterij van onze smartphone of over de benzinetank dan over onze eigen conditie’ (Kuisten en Hamming, 2018, p. 69).

We sporten en hebben sociale contacten om de stress aan te kunnen, maar leggen daarbij de lat ook weer hoog. Stress op stress dus.
Maar erger: we laden onvoldoende bij. Nemen onvoldoende tijd om te ontspannen en te herstellen. ‘#Lummeltijd wordt niet breed geaccepteerd’. Terwijl die er juist voor zorgt dat ‘je goed blijft functioneren. Je kan lichter en makkelijker met stressituaties omgaan en je denkkracht optimaal blijven benutten. Je wordt energieker, productiever, creatiever en werkt efficiënter. Rustmomenten zijn bovendien momenten waarop we ons vaak veilig, verbonden, tevreden en dus… gelukkig voelen.’ (Kuisten en Hamming, 2018, p. 67).
hangmat-standaard-hout-arc

 Toen ik dit las dacht ik: dát is wat ik zelf uit retraites heb gehaald en anderen graag wil laten ervaren: leren af en toe – liefst dagelijks – even niets te doen! Stil te staan en te zien wat er komt. Even geen impulsen. Echt even rust nemen, bijladen.

Voordat ik de langduriger stilte tijdens retraites had ervaren, lukte het me niet zo goed om, als ik op een werkdag een kwartiertje over had, écht tot rust te komen.
De diepe stilte ervaren leidde ertoe dat ik deze ook weer kon oproepen – zelfs in een lawaaiige omgeving.

 Een retraite is niet per sé alleen maar een spirituele ervaring. Of een omgeving om met zingeving en met focus op je  levensdoelen bezig te zijn. Minstens zo belangrijk is een retraite – letterlijk – een oefening in je terugtrekken. Terugtrekken uit de hectiek om daar later weer tegen opgewassen te zijn.

 Bij #indevertraging.com bieden we je #lummeltijd  en oefeningen die je kunt gebruiken als je je wilt terugtrekken. #stresspreventie dus! De zingeving en focus pak je dan vanzelf mee. Ook leren we je hoe je wandelen effectief kunt integreren in je rustmomenten – ook als je weinig tijd hebt. Kuijsten en Hamming spreken hier over #kwalitatiefwandelen.

Komend jaar biedt #indevertraging meerdere mogelijkheden om je terug te trekken:

  • eind maart en eind oktober 2019 in Schoorl,
  • begin mei op een platbodemschip op de Waddenzee,
  • begin 2020 op Terschelling.

Zie voor details indevertraging.com/agenda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: