‘Bonnen sparen’: steun het MKB in deze Corona-crisistijd

Vreemd genoeg spaar ik best veel geld uit in deze crisisperiode: Ik maak thuis m’n eigen cappuccino, per keer zeker € 2,- goedkoper dan in de horeca. Om maar te zwijgen over het geld dat ik uitspaar door zelf een maaltijd te bereiden die ik anders in een restaurant genuttigd zou hebben. Als regelmatige horeca-bezoeker loopt dit bedrag nu al aardig op.

Als een van de eerst getroffen bedrijfstakken kwam de horeca al snel na de sluiting met een mooi initiatief:  steundehoreca.nl. steundehorecaHet concept is eenvoudig: je koopt nu alvast een tegoedbon voor een diner dat je later gaat gebruiken (of je geeft zo’n bon cadeau natuurlijk). Daarmee geef je de horeca  cashflow en jezelf of anderen een leuk vooruitzicht – voor als deze crisis voorbij is. Simpathiek – en win-win!

Dit zette me aan het denken. Ik spaar nl. niet alleen geld uit doordat ik geen gebruik maak van de horeca, maar bijv. ook doordat ik geen woon-werkverkeer maak, truien draag die ik zelf kan wassen i.p.v. jasjes die gestoomd moeten worden. Klusjes in en om het huis zelf doe en niet uitbesteed, etc. etc.
Ik realiseer me dat dit geld nu niet in de economie gaat, maar mijn bankrekening spekt. En dat in een tijd waarin zoveel bedrijven het slecht hebben.

Ik stel daarom voor het idee van steundehoreca.nl breder te trekken. Ik kan mijn locale fietsenmaker steunen door alvast een tegoedbon aan te schaffen voor die onderhoudsbeurt aan mijn fiets – die toch eigenlijk allang al had moeten plaatsvinden.
Ik verras iemand met een cadeaubon voor het filmhuis waar ik regelmatig kom. Zo kan ik ook een later uit te voeren klus nu alvast inkopen bij mijn klusjesman. De drogist/boekhandel bij mij in het dorp – cruciaal voor de leefbaarheid – steun ik graag met de aankoop van een tegoedbon. Ik verras mijn vrouw met een sauna-tegoedbon.

bonnen

De mogelijkheden zijn eindeloos. Heel veel bedrijven bieden via hun website een cadeau/tegoedbon mogelijkheid. Anders is een e-mail snel verstuurd of een telefoontje rap gepleegd. Simpel. Kleine moeite.

Het dient meerdere doelen. Natuurlijk is het van belang de economie draaiend en bedrijven in de lucht te houden in deze crisistijd, Daar draag ik graag aan bij. Maar er is meer.
Door bonnen aan te schaffen bij locale ondernemers en instellingen uit je je waardering voor hun werk. En/of voor hen als persoon. Bevestig je het goede contact dat je met hen hebt. Misschien ook aardig om dat te vermelden bij je aankoop van de toegoedbonnen. Geef bij je aanschaf een compliment. Voelt goed om te geven en te ontvangen in deze crisistijd.
Maar het helpt je ook mentaal deze moeilijke periode door: door ‘bonnen te sparen’ laat je zien dat je het vertrouwen hebt dat er na deze crisis weer ‘gewoon leven’ mogelijk is. Iets om naar uit te zien als je je opgesloten voelt in je eigen huis zitten.
Door een bon cadeau doen – bijv. voor een diner samen – laat je weten dat je er nu al naar uitkijkt dat je deze vriend(in) straks – eindelijk – weer zult ontmoeten.

Koop van het geld dat je uitspaart bonnen. Een nieuwe vorm van sparen. Leuke appeltjes voor de dorst. Je doet er goed mee, dat voelt goed.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: